Moja milá sesternica mi pravidelne telefonovala a pravidelne kládla jednu a tú istú otázku. Vlastne dve, aj keď to citislovce v druhej vete neviem presne zachytiť: "Čo si varila? Há?"
Najskôr ma táto otázka zaskočila. Vyľakane som sa priznala, že nič. Po druhýkrát nič zaskočilo moju sesternicu, a tak som po tretíkrát už to strašné slovo nepoužila. Pravda pravdúca, nie som vzorná gazdinka, ale ona vždy volá práve v tie osudné dni, keď nevarím. A navyše, ja denno-dennú teplú stravu nepovažujem za najlepší nápad, už toľkokrát sa mi neosvedčila, že o tom nechcem ani diskutovať... priznávam, je to individuálne, ale mne škodí... Asi toľko!
Lenže ona volá a mamin prísny výraz mi jasne káže nehodiť na ňu podozrenie, že niečo vo svojej výchove zanedbala. A tak som si zvykla povedať vždy najbližšie jedlo, ktoré uzrelo svetlo svetla v našom hrnci či rúre: francúzske zemiaky, cestoviny, kura s ryžou, vyprážaný syr... variabilita nič moc, ale kvôli sesternici viem robiť už aj prívarky a ona, potvora, akurát nevolá...
A nedávno mi to došlo! Tá nepríjemná otázka je nepríjemná iba v mojej mysli. Ja - vzťahujúca si vždy všetko na seba - v nej počujem výčitku, ale... keď som sa raz tak v myšlienkach prevtelila do situácie mojej sesternice, pochopila som, že variť je vlastne výsada, právo, možnosť... ako žena v domácnosti úplne závislá na mužovi má iba túto jedinú možnosť, ako zasiahnuť do podoby rodinného dňa. V momente, keď si jej manžel sadá za stôl, je jedno, čo prežil, kde bol a koľko peňazí minul, v tom očakávanom momente je tu hlavne ona a jej čas - jej večera, jej rozhodnutie, jej prezentácia...
Odvtedy sa pri otázke, čo som varila, nezakoktávam. Pohotovo hovorím jedlá od výmyslu sveta, spájam, vymýšľam, inšpirujem. Nech sa len pekne obohatí sesternicina kuchárska kniha, nech sa len sprezentuje v čo najlepšom svetle. (Mám ešte zopár nepoužitých lahôdok.) Len sa trochu obávam, ako zareaguje pri pohľade na klasický guľáš a chlieb o pár dní, keď nás spolu s celou rodinou poctí svojou návštevou. Či...
...aj vy si myslíte, že by som mala toho gratinovaného lososa na zelených rezancoch radšej naučiť?
Komentáre
nauc sa :)
nooooooo
občas príde na psa mráz :)) radšej sa nauč
práve som to skonzultovala s mamou, úplne vážne...
hehe
ja viem jednoduche...:) vela stastia v kuchteni a skamarat sa s hrncami este viac :))